De druiven van de Finca Monteviejo komen van 60 jaar oude stokken van de gelijknamige wijngaard. Deze hooggelegen wijngaarden staan voor 95% aangeplant met tempranillo, aangevuld met graciano en garnacha. In de dagen voorafgaand aan de oogst ondergaan de druiven een uitgebreide selectie in de wijngaard waarbij aangetaste druiven en onrijpe trossen worden verwijderd. Door de hoge leeftijd van de stokken hebben ze een van nature lage opbrengst. Na de handmatige oogst van de rijpe druiven volgt een lange periode van schilweking om zoveel mogelijk aroma’s, kleur en tannines aan de schilletjes te onttrekken. De wijn rijpt gedurende 18 maanden op nieuwe vaten van fijn eikenhout uit de Allier en de Vogezen. De wijn is intens in kleur, geur en smaak. In de neus heeft hij verleidelijke aroma’s van rijpe donkerrode bramen, kersen, zoet gedroogd fruit zoals vijgen en abrikozen, wat custard en nootmuskaat. Vol en zacht van smaak met fijne houttonen en een dikke smaak van fruit, zoete tannines en specerijen en wat tonen van gekonfijte kersen en pruimen. Ondanks zijn kracht is de wijn elegant en harmonieus met een mooie zuurgraad, een goede structuur en een mooie lengte.
De overgrootvader van de huidige eigenaar (Juan Pablo de Simon), Marques de la Solana begon halverwege de 19e eeuw wijnen te produceren volgens de Bordeauxmethode (alleen druiven van eigen wijngaard en kleine houten fusten). Toen al werden de wijnen op fles verkocht aan geselecteerde afnemers in Spanje, Cuba en Frankrijk. Tot vandaag de dag gebruikt deze Bodegas nog steeds alleen druiven van eigen wijngaard dat een zeldzaamheid genoemd mag worden. Jaime, de zoon van Juan Pablo, de vijfde generatie, heeft onlangs zijn intrede gedaan in het bedrijf en lijkt in vele opzichten op zijn vader. Het enige wat voor hen telt is de zorg voor het land, het maken van de wijnen en de uiterst moeilijke taak van het assembleren van de 2500 fusten die er liggen. Van commercie willen ze eigenlijk niets weten. Men weet dat ze tot een uitstervend ras behoren. Misschien is dat wel het unieke karakter dat de Valserrano wijnen zelf ook hebben? De oppervlakte van het wijngaardareaal van Bodegas de la Marquesa beslaat vandaag de dag circa 65 hectare gelegen op een hoogte tussen 450-500 meter. De helft ligt dichtbij de bodega en is verdeeld in 3 stukken: 12 hectare, ten noorden, heeft vrij veel kalk in de grond met wat klei. Vroeger stonden hier voornamelijk witte druiven, want de grondsoort is er perfect geschikt voor. 17 hectare vindt men hoger gelegen op een plateau achter het dorpje. Hier treft men meer zand aan, en een deel (4 hectare) wordt beschermd door een bos met pijnbomen dat door de vader van Juan Pablo in oorsprong was aangeplant voor de productie van houten kistjes. Van deze wijngaard wordt Finca Monteviejo gemaakt, een top Rioja met een uniek karakter
Alcoholpercentage: | 15% |
Inhoud: | 75cl |