VINIFICATIE: De vergisting start in RVS-tanks. Halverwege gaat de
most over in nieuwe of eenmaal gebruikte barriques, waar de
vergisting wordt afgerond. In juli wordt de wijn gebotteld en rijpt hij
nog 6 maanden op fles.
DRUIVEN: pinot grigio
ALCOHOL PERCENTAGE: 12,50%
GEUR & SMAAK: Gastronomische wijn met veel structuur en
complexiteit, aroma’s van citrus, tropisch fruit en een bittertje in de
afdronk. Door de verfijnde zuren kan de wijn opvallend goed ouderen.
SERVEERSUGGESTIE: Heerlijk bij gegrilde coquilles, vistaart en
andere rijke visgerechten, pittige schotels met kip, varkenshaas en
wit- of roodschimmelkazen.
WEETJE: De wijn werd oorspronkelijk gemaakt van een wijnstok die
sinds 1897 in de wijngaard staat aangep
Poderi Einaudi werd opgericht door Luigi Einaudi, econoom, journalist en na WO
II de eerste president van Italië. Sinds 1990 is het wijnbedrijf in handen van zijn
achterkleinzoon Matteo Sardagna, die het bedrijf op zijn beurt weer van zijn
moeder Paola heeft overgenomen. De stelregel bij de keuze van wijngaarden is
bij Einaudi dat ‘a great wine can only come from a great vineyard and great
terroir’. De cru's San Luigi in Dogliani en Cannubi, Terlo en Bussia in Barolo
spreken wat dat betreft tot ieders verbeelding. Sinds Matteo de leiding heeft, zijn
er flinke stappen gemaakt in het wijnbedrijf. Een nieuwe kelder met beproefde
vinificatiematerialen in een nieuw jasje zoals terracotta amfora's, nieuwe
wijngaarden in Barolo en een biologische bewerking van de wijngaarden zijn
maar enkele voorbeelden. Poderi Einaudi is een dynamisch wijnhuis dat de
eigenschappen van het veelzijdige terroir in Dogliani en Barolo op zowel
klassieke als moderne wijze tot uitdrukking wil brengen.
Alcoholpercentage: | 14% |
Inhoud: | 75cl |